VÄDDÖBYGDEN

Som en blå tråd går Väddö Kanal genom Väddöbygden kantad av härliga  promenadstigar. Kanalen förbinder Bagghusfjärden i söder med Väddöviken i norr och erbjuder ett skyddat alternativ till öppna havet öster om Väddö. Den första kanalen lät byggas år 1553 av Gustav Vasa. Dagens kanal som den ser ut idag började grävas 1820 av soldater som kommenderades till grävarbete från olika regementen. De flesta segelfartyg kunde inte segla genom kanalen utan fick dras för hand eller av dragdjur, Roslagsskutorna kunde dock segla på kanalen genom att ha toppseglet hissat och kunde därmed dra nytta av vinden som blåste ovanför trädtopparna.

 

Havsbaden SPA

Vackert beläget uppe på granitklippan, ett stenkast från havet, klippstranden och den levande fiskehamnen Grisslehamn, ligger det ståtliga skärgårdshotellet Hotell Havsbaden. På Havsbaden finns ett helt nybyggt spa med totalt 13 pooler, saunaworld, utomhus- & inomhuspooler, kallpool, spaexperience och mycket mycket mer – omöjligt att beskrivas. Det måste upplevas.

LÄS MER

Edblads i Gåsvik

Edblad i Gåsvik – ett populärt utflyktsmål med 500 kvm design från Roslagen. Här finns de senaste nyheter såväl som lagerbutik med kläder, smycken och inredning. I restaurangen kan du njuta av en bit mat eller ta en fika med hembakat från det egna bageriet. Här serveras svenska smaker med en personlig twist. Restaurangen följer säsongens smaker med lokala bidrag till menyn. Bröd, saft, sylt samt mycket annat gott tillagas på plats i Gåsvik. Genuin och ärlig mat med konstant kvalité.

LÄS MER

ALBERT ENGSTRÖM MUSEET

I Albert Engströms gamla bostad har hans hem återskapats och här ser det i stort sett lika ut som den idyll det var när familjen Engström levde i Grisslehamn. Här finns museet och museibutiken. Besökaren går på egen hand i museet och får med hjälp av självinstruktion höra och läsa om Albert Engströms liv medan det i ateljén är duktiga guider som berättar.
I ”Brygghuset” mitt emot museet finns Kafé Kalaset, som serverar godsaker som stekt strömming, fisksoppa m.m.

LÄS MER

ROSLAGENS SJÖFARTSMUSEUM

Roslagens sjöfartsmuseum i Älmsta visar Roslagens breda sjöfartstraditioner ändå sedan vikingatiden. Här berättas om skärgårdsfiske, skärgårdsseglation, havspostföring, segel och ånga, båtbyggartraditioner, pråmar, timmerbogsering, fyrar, lotsar, sjöräddning, den moderna färjetrafiken med mer. På museet finns modeller och ”kaptenstavlor” bevarade från skonare, skepp och jakter. Här förvaras souvenirer från rospiggars resor över världshaven som sågfiskblad och koraller. I museet visas bilder och dokument från bygget av Väddö kanal.
Museet är öppet från 1 juni – 31 augusti alla dagar kl.10.00-16.00.

LÄS MER

ROSLAGSLEDEN

Här kan du gå längs vindlande skogsstigar och krokiga grusvägar och träffar på många intressanta besöksmål utmed leden. Roslagsleden är ett samarbete mellan sex kommuner i Stockholms län. Leden börjar i Danderyd och passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och Norrtälje. I Norrtälje fortsätter leden via Vigelsjö, Roslagsbro och Söderby Karl, förbi Rådasjön genom Gåsvik, utefter kanalen till Älmsta, över bron till Sandviken vidare utefter kusten till Gamla Grisslehamn och Albert Engströmsmuseet.

Läs mer

ÄLMSTA

Rospiggarnas arena är och har alltid varit vattnet och det gäller även i Älmsta där vattnet spelar en central roll där Väddö kanal både delar och förenar bygden. Älmsta är centralorten på Väddö och erbjuder ett stort utbud av affärer och service. På flera ställen i bygden säljs närproducerade produkter, bland annat på Väddö gårdsmejeri som är kända både för sina produkter och sina aktiviteter. Under året pågår många olika evenemang i trakten, klicka på knappen för aktuell information.

LÄS MER

VÄDDÖ GÅRDSMEJERI

Väddö Gårdsmejeri är Roslagens alldeles egna mejeri och ett av de få lokala gårdsmejerierna i Sverige. I gårdsbutiken kan du köpa de goda produkter som tillverkas på gården eller varför inte njuta av dem i mejeriets egna restauranger Bondens Glasskalas och Bonden & Burgaren.
KOSAFARI. På måndagar, onsdagar och fredagar anordnas Kosafari på gården. Då har du möjlighet att åka med traktor och kärra ut i hagen och träffa kossorna i deras naturliga miljö. FARMOR MARYS CAFÉ I  caféet intill kohagen kan ni njuta av bland annat gårdens egentillverkade glass, ostkaka och ostsmörgåsar.

LÄS MER